Majel Lustenhouwer (2004)

Standaard

EEN WAANZINNEGE DROOM

Majel_lustenhouwer Een 25-jarig jubileum ‘kinderen voor kinderen’? Een kwart eeuw geleden was dat hooguit een wa-wa-wa-waanzinnige droom. Na de eerste editie wist nederland wel beter. Platen vlogen zo massaal over de toonbank, dat je echt op een onbewoond eiland moest wonen om de liedjes niet te kunnen meezingen…

Iemand die daar deels verantwoordelijk voor is, is Majel Lustenhouwer. Een man die 25 jaar lang menig Goois kinderstemmetjes temde en stemde. In de laatste edities leerde hij ze zelfs dat irritant ervaren r’tje af. Hij besteld nog maar een kop thee, een beetje ontspanning kan hij tijdens de laatste voorbereidingen wel gebruiken. De opnames voor de uitzending van vanavond zijn weliswaar achter de rug, maar op 5 december staat ook nog een groots jubileumfeest gepland.

Eigenlijk kreeg Lustenhouwer door stom toeval het kinderen voor kinderenkoor onder zijn hoede. ik gaf destijds muziekles op basisscholen en de VARA had mij gevraagd of ik kinderen kende die geschikt waren. Samen met een paar leerlingen ben ik naar de studio gegaan. op het moment dat de orkestleider besloot geen kinderkoor te willen dirigeren stond ik er toevallig naast.

Programmamaakster Flory Anstadt had kort daarvoor het idee om iets met kindrliedjes te doen. Volgens Lustenhouwer blijkt eigenlijk nu pas hoe briljant haar plan was. Had ze zelf ook nooit kunnen weten, in het begin waren er genoeg mensen bij de VARA die er geen heil in zagen. Zendtijd was schaars en kinderliedjes niet bijzonder populair. Maar goed dat Florie heeft doorgezet. Op 5 december 1980 maakte het Nederlands publiek voor het eerst kennis met het programma kinderen voor kinderen, waarvan de opbrengst bestemd was voor een goed doel. De liedjes over eigentijdse onderwerpen sloegen meteen aan. Lustenhouwer: kinderen vinden het prettig om te horen zingen over dingen die hen bezighouden. Vandaar ook dat de VARA de bezongen onderwerpen door de doelgroep zelf laat aandragen. We krijgen ieder jaar postzakken vol met vragen of we niet een keer een liedje over dit of dat kunnen schrijven. Uiteindelijk worden dat zo’n drie- tot vierhonderd nummers, waarvan er dan helaas maar een paar overblijven. Die moeten dan ook echt gaan over dingen die kinderen hier en nu interessren. Neem een liedje over ADHD in deze show of een nummer over pesten in deel achttien. Het lijkt van alle tijden, maar staat altijd honderd procent zeker dichtbij de belevingswereld van de doelgroep. Identificatie is een belangrijk aspect. Het maakt kinderen voor kinderen tot wat het vandaag de dag is. En dat terwijl het eigenlijk een vrij eenvoudig concespt is dat alleen jaarlijks scherp wordt toegespitst op de tijdgeest. En natuurlijk deden andere omroepen pogingen om een graantje mee te pikken van de rage rondom kinderliedjes, maar de kopieen weken altijd net teveel af van het oerprincipe. Lustenhouwer kan er stiekem wel om lachen. Ze maakten bij ‘Ministars’ bijvoorbeeld de heerlijke denkfout dat kinderen het juist leuk vinden om bekende liedjes te zingen, schudt hij zijn hoofd. Dat soort programma’s leeft vaak niet lang.

Graadmeter

De miljoenen verkochte platen rechtvaardigen zijn trots, maar volgens Lustenhouwer is er nog een veel belangrijkere graadmeter. Wat ik zo leuk vind, is dat niet alleen de kinderen, maar ook alle ouders de liedjes moeiteloos en uit volle borst meezingen. Zeker nu we in het kader van ons jubileum ook overal meezingshows doen, hoor en zie je dat terug. Dan blijkt wel dat kinderen voor kinderen hele generaties heeft geraakt. De ouders van nu zijn immers de kinderen van toen.

Waar ik het meest trots op ben? Dat het koot enthousiasme uitstraalt. Alles wat ik doe, doe ik met plezier. Als je dat overbrengt op het koor en op het publiek is iedere show een feest. Zeker in deze tijd kunnen we met z’n allen wel wat plezier gebruiken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s