Kinderen voor Kinderen gaat met de tijd mee

Standaard

Met een concert in de Heineken Music Hall wil de VARA Kinderen voor Kinderen weer op de kaart zetten. Maar de alleenheerschappij in het land van de kinderliedjes is voorbij.

Verliefdheid, dieren, pesten, sport, school, scheiden, ongelijkheid. Wie door 33 jaar Kinderen voor Kinderen graaft, kan vaststellen dat het kinderhart nog altijd van dezelfde zaken vol is als vroeger. Ook het muziekprogramma zelf is in de basis hetzelfde gebleven: Elk jaar is er voor Sinterklaas een grote show van het kinderkoor, met liedjes van gerenommeerde schrijvers en componisten, over thema’s die door de kinderen zelf zijn aangedragen. Jaarlijks zijn er één of twee liedjes die als hit blijven hangen. Rond de show komt een album uit. Er is dit jaar weer een goed doel waarvoor geld wordt ingezameld.
Verder laat het huidige Kinderen voor Kinderen (KvK) zich moeilijk vergelijken met het programma van de beginjaren. Er was destijds amper vermaak voor kinderen, laat staan muziek, weet KvK-oprichter Flory Anstadt. Je had oubollige kinderliedjes die nergens over gingen, van kiekedom kiekederiedom. In de jaren zestig kwam daar goddank Annie M.G. Schmidt bij. “Maar eigentijdse, Nederlandstalige kinderliedjes, met onderwerpen die van de kinderen zelf kwamen, dat was nieuw.”
Kinderen voor Kinderen werd een stuiterend succes. Er was ook weinig concurrentie. Er waren twee tv-netten. K3 bestond nog niet. Gezien de huidige concurrentie is het een prestatie dat de titelsong ‘Hallo Wereld’ van Kinderen voor Kinderen 33 nu al 2 miljoen views op YouTube heeft, vindt huidig KvK-projectleider Desiree Derrez. “Je mag het Kinderen voor Kinderen van nu ook niet vergelijken met vroeger. De composities, de dans, het is allemaal totaal anders.” Ook het elitaire dat altijd aan Kinderen voor Kinderen kleefde, bestaat niet meer. “Sinds de repetities op zondag zijn, en niet meer na schooltijd, kunnen ook kinderen van buiten het Gooi meedoen. Het koor is multicultureler geworden.”
“Kinderen voor Kinderen is met de tijd meegegaan”, beaamt ook musical- en stemacteur Levi van Kempen, deelnemer in 2000. “Vroeger waren de liedjes kleinkunst en de dansjes houterig. Het is goed dat KvK hipper is geworden.” De nieuwe liedjes, geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis, zijn veelal strakke dance-nummers. Op het nieuwe album is zelfs de jarendertig-swing verwerkt die nu weer als retro wordt gewaardeerd. Vanmiddag treden Yes-R, Fresku, Ben Saunders, Keet! en Kraantje Pappie met het kinderkoor op. Samen zingen ze ook oude hits als ‘Op een onbewoond eiland’ en ‘Waanzinnig gedroomd’. Cultureel erfgoed inmiddels, waarvan het kinderhart nog altijd vol is.

(artikel 24 oktober 2012)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s